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Background:  The Unified Development Chapter of the City of Duluth Legislative Code (UDC) is the official body of rules and regulations to guide land use and development in the City of Duluth, Minnesota. UDC Sec. 50-10 Interpretation authorizes the land use supervisor to interpret the provisions of this Chapter.

UDC Interpretation:  In Sec. 50-22, the Maximum Principle Building Height for Main Street Building III and Corridor Building III is different for “corner parcels.”  The maximum building height is “9 stories / 116 feet on corner parcels” where the height for non-corner parcels is 6 stories / 80 feet.
In the situation where a single party owns all or the majority of the frontage along a street, including the land at the corner, the question was raised about how to interpret the maximum building height.  More specifically, how much of the street frontage along a block should be subject to the greater maximum building height allowed for a “corner parcel?”
The interpretation is that the maximum building height for “corner parcels” applies to the lots with street frontage within 100 feet of the corner.  The UDC was written so that taller buildings would emerge at block corners to emphasize these corner buildings and that there needs to be a point where a Main Street Building III or a Corridor Building III transition to the normal maximum building height.  Additionally, staff considered the principle that the floor area of a single level of a multi-story building needs to be large enough to allow room for elevators, emergency stairs, restrooms, and hallways to support the actual use of the building (residential, office, retail, etc.).  The City anticipates a technical correction to this provision will be part of the annual UDC amendment package in 2013. 

DISCLAIMER:  While it is the intent of the administration to submit a technical correction to the city council consistent with this interpretation, the code can only be amended by city council action. This interpretation is not intended to be a promise or guarantee that the proposed amendment will be enacted. 
