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BACKGROUND: The Unified Development Chapter of the City of Duluth Legislative Code
(UDC) is the official body of rules and regulations to guide land use and development in the City
of Duluth, Minnesota. UDC Sec. 50-10 Interpretation authorizes the Land Use Supervisor to
interpret the provisions of this Chapter.

The question was asked: “can a primary use parking lot be used to allow a land use to exceed
the maximum parking limit?”

CODE INFORMATION:

Section 50-24.4 limits the number of parking spaces that a use is allowed, typically based on
square footage of the structure. The parking spaces that a use provides for its customers and
employees is considered accessory parking, as the parking is accessory (or secondary) to the
actual use of the property. An accessory use or structure is defined in the UDC, in part, as “a
use or structure subordinate in use, area or purpose to the principal use or structure on the
same lot and serving a purpose naturally and normally incidental to the principal use or
structure...”

Primary Use Parking lots are stand-alone parking lots that are typically available to the general
public (often for a fee).

UDC INTERPRETATION:

“Primary Use Parking Lots” are not to be used to provide for additional parking over the
maximum allowed parking space limits. In addition, primary use parking lots are uses that need
to meet the other standards required of other uses in the UDC (have frontage on a public right
of way, meet minimum drive aisle width and parking space dimensions, have legal access, etc.)
independent of adjacent properties (such as needing an access easement in order to meet drive
aisle widths or provide ingress and egress or interior circulation).

The City anticipates a technical correction will be part of the annual UDC amendment package
in late 2014 or early 2015.

DISCLAIMER: While it is the intent of the administration to submit a technical correction to
the City Council consistent with this interpretation, the code can only be amended by City
Council action. This interpretation is not intended to be a promise or guarantee that the
proposed amendment will be enacted.




